Web Accessibility

Artikkeli | Helpificin menneisyys ja tulevaisuus

9:45:00 PM

Yksinkertaisuus on taikaa!

Yksinkertaisuus on taikaa. Tämä sanonta kuvaa Helpific -nettiyhteisöä, joka on tarkoitettu erityistarpeita omaaville ihmisille ja heille, jotka haluavat auttaa muita ilman pitkäaikaista velvoitetta. Sinun ei tarvitse olla koulutettu sosiaalialan työntekijä auttaaksesi muita - tarvitset vain hyvän sydämen ja tahtoa auttaa. Joustava ihmiseltä ihmiselle -ratkaisu on tarkoitettu sekä nuorille että vanhuksille, tavoitteena vahvempien yhteisöjen luominen. Mikset siis auttaisi itseäsi auttamalla muita?

Kuinka kaikki sai alkunsa?
Tallinna-Harjumaan alueella toimivan Vammaisten naisten yhdistyksen (Tallinna ja Harjumaa Puuetega Naiste Ühing) puheenjohtaja, Keiu Roosimägi, esitteli ensimmäisenä idean yhteisöllisyyteen perustuvasta vapaaehtoistyöstä ja auttamisen yksinkertaisuudesta Garage48:n järjestämässä startup-kehittämisen kilpailussa. Kilpailuviikonlopun aikana Keiu tapasi ihmisiä, joilla oli samanlaisia ajatuksia ja ideoita yhteisöpohjaisesta auttamisesta, joten he yhdistivät voimavaransa, ja näin muodostui vahva tiimi kehittämään ajatusta eteenpäin. Ryhmään kuuluu mm. kauppatiedetaustainen Annika Amenberg, sosiaalipolitiikan professori Zsolt Bugarszki Tallinnan Yliopistosta, pitkään henkilöstöhallinnon tehtävissä työskennellyt Triin Üksvärav sekä hieman myöhemmin joukkoon liittynyt IT-asiantuntija Antoni Anikin. Ryhmää tukevat Jüri Lehtmets ja Tom Rüütel – kaksi esimerkillistä nuorta miestä, joilla molemmilla on erityistarpeita. Ryhmän mentorina toimii Estonian Business Angels Networkin (EstBAN) jäsenenä ja  Telegrupp AS:in lautakunnan puheenjohtajana toimiva Ivo Remmelg. Helpificin toiminnassa on mukana myös aktiivisia ja motivoituneita vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka ovat kiinnostuneita yhteisöllisyyden edistämisestä sekä sosiaalialan työstä.

Helpific-tiimi alussa

Tulevaisuuden viestintä- ja palveluportaali
Mitä Helpificin yksinkertaisuuden taika pitää sisällään, ja tuleeko se olemaan yhtä suosittu kuin Facebook? Avun löytämiseen vaikuttaa niin käyttäjien sijainti kuin vapaa-ajan määrä, joten mitä enemmän käyttäjiä, sitä tehokkaampi nettiyhteisö on. Helpificin toimintaa voi edistää parhaiten liittymällä käyttäjäksi! Sisäänkirjautuminen onnistuu helposti Google- tai Facebook-tilin kautta. Helpific haluaa panostaa turvallisuuteen, ja siksi  suunnitelmissa on ottaa käyttöön tunnistautuminen ID-kortilla. Käyttöön otetaan myös mahdollisuudet kommentoida ja “tykätä”, joilla voi antaa palautetta auttajille, mikä puolestaan vähentää kaltoinkohtelun riskiä.

Käyttäjä voi omassa profiilissaan määritellä, mitä apua hän tarvitsee ja mitä apua hän voi mahdollisesti tarjota. Erityistarpeita omaava henkilö voi pyytää apua esimerkiksi kulttuuritapahtumaan, kävelylle, ostoksille tai ikkunoiden pesuun. Helpificin käytäjien tarjoamien palveluiden avulla erityistarpeita omaavien ihmisten mahdollisuudet osallistua muun muassa  koulutukseen ja työelämään paranevat huomattavasti. Apua tarjoava henkilö voi puolestaan kertoa, minkälaista apua hän toivoo saavansa vastapalveluksena, esimerkiksi apua kirjoittamiseen, käännöstyöhön jne. Jos vapaaehtoistyöhön osallistuminen ei ole mahdollista, voivat halukkaan auttaa myös rahalahjoituksella, joka käytetään maksullisten palveluiden hankkimiseen asiakkaille.

Helpicin bisnesmalli
Markkinatutkimukset ovat osoittaneet, että moni ihminen, jolla on erityistarpeita, olisi valmis maksamaan pienen summan palvelusta. Opiskelija ja pienituloiset ovat myös antaneet palautetta, että jos vapaaehtoistyön tekeminen ei ole mahdollista, olisivat he kiinnostuneita auttamaan pientä korvausta vastaan. Helpificin avunpyyntöihin onkin mahdollista laittaa rahasumma, jonka on valmis palvelusta maksamaan - mutta tämä on täysin vapaaehtoista.

Helpific auttaa elämään arvokasta elämää
Yleisön suosikiksi Garage48:ssa kruunattu Helpific on saavuttanut paljon huomiota. Syyskuun 23. päiväna 2015 Viron Kuurojen Liitto (Eesti Kurtide Liit) antoi Helpificille tunnustuksen erinomaisesta kommunikaation ja kulttuurisen saavutettavuuden tukemisesta. Helpificin visio on tulla Euroopan parhaimmaksi ja suurimmaksi tukijärjestelmäksi vuoteen 2020 mennessä tukemalla erityistarpeita omaavia ihmisiä vapaaehtoisten auttajien sekä ostettujen palveluiden avulla.

Missiona on edistää erityistarpeita omaavien ihmisten itsenäistä elämää ja osallistua yhteisöllisyyden rakentamiseen - tule mukaan auttamaan!

Jokainen on tervetullut rekisteröitymään palveluun, lähettämään pyyntöjä ja tarjouksia. Seuraa uutisia blogistamme ja liity joukkoon!Teksti: Laur Raudsoo
Käännös: Aliisa Mikkola

Garage48 Helpific informaatioteknologia liiketoimintamalli sosiaalinen yrittäjyys startup Suomi vammaisuus vapaaehtoinen vapaaehtoistyö

You Might Also Like

0 comments