Web Accessibility

článek | Magie Jednoduchosti

10:08:00 PM

Poznámka překladu

Helpific je Estonský Start-up který se zabývá propojováním jednotlivců v oblasti sociální sféry. Aktuálně funguje hlavně v Estonsku, ale v budoucnu by chtěl být celosvětovou platformou. Další podrobnější informace naleznete v článku. Pokud byste se chtěli zapojit do vývoje Helpific v Českém jazyce neváhejte a kontaktujte nás!

Terminologie pro tento článek

Osoba se speciálními potřebami dále OSP. V kontextu aktivit organizace Helpific jde ve své podstatě o kohokoliv, může se jednat o člověka s mentálním či tělesným postižením, psychologickými problémy, staršího věku nebo jen o člověka který je zdravý a produktivní a potřebuje pomoct s doučování či pilováním určité dovednosti, taktéž může jít o rodiče, kteří potřebují pomoct s dětmi a podobně.

Magie jednoduchosti

Právě toto slovní spojení nejlépe vystihuje webovou platformu Helpific, která spojuje osoby se speciálními potřebami s těma, kteří jim chtějí pomoci. A to bez dlouhodobých závazků.

K poskytnutí pomoci někomu druhému nemusí být jeden profesionál v sociální sféře, stačí mít dobrou vůli a velké srdce. Helpific nabízí flexibilní řešení, kde jeden člověk pomáhá druhému nezávisle na věku a jiných aspektech, a souběžně tak pomáhá tvořit silné komunity. Takže proč neudělat radost sobě a někomu druhému, obzvláště když se nabízí jednoduchá možnost?

Jak to všechno začalo?

Na estonské vývojové soutěži, zabývající se start-upy Garage 48, Keiu Roosimagi (předsedkyně Tallinnské unie pro ženy s postižením) představila ideu dobrovolnické organizace zprostředkující drobnou výpomoc v malých komunitách. Tento koncept se zalíbil několika účastníkům mezi nimi Anika Amenberg s ekonomické branže, Žolt Bugarski profesor sociální politiky, Triin Uksvarav z PR zázemí a IT specialita Antoni Anikin, ti pak utvořili počáteční tým organizace Helpific. Později byli doplněni dvěma muži se speciálními potřebami a tělesným postižením -Jurim Lehmetsem a Tomem Ruutlem kteří aktivně promovali zlepšení sociální asistence v místních komunitách. Patronem týmu se stal Ivo Remmelg zkušený byznysmen, předseda společnosti Telegrupp a člen skupiny EstBAN. Mimo zakladatele jsou (a od začátku byli) do vývoje organizace Helpific zapojováni studenti Tallinnských Universit se zájmem ve sféře sociálních prací, bussinesu a nových technologií a dobrovolníci.

V raných fázích vývoje měla organizace poskytovat dobrovolnou osobní asistenci ženám v okolí Tallinnu. Mělo se tak stát za pomoci telefonního operátora, ovšem postupem času se tým rozhodl překolejit na inovativnější kolej a k spojování mezi dobrovolníkem a osobou se speciálními potřebami využít online platformu.

Keiu Rosimagi, vysvětluje výběr online platformy následovně. Znalá oboru sociálních prací, upozornila na to, že proces přidělování státní péče je zdlouhavý a že k nezávislému životu lidí s postižením mohou napomáhat komunity jako takové. Tudíž lehce dostupná webová platforma jednoduše spojí dobrovolníka s osobou se speciálními potřebami bez dlouhého čekání. Dobrovolník pak může pomoct dané osobě například s transportem, doprovodem či v domácnosti a vyplní tak nedostatek pracovníků v sociální sféře. Stejně tak může osoba se speciální potřebou, nabídnou pomoc v dané společnosti, v aktivitě, kterou dobře ovládá. Tímto způsobem může být osoba začleněna do společnosti zároveň jako člověk potřebující pomoc a člověk poskytující pomoc. Tato dvousměrná vazba pak napomáhá k tvoření silnější komunit.

Raná podoba týmu Helpific
Mnoho organizací podporuje dobrovolné projekty na rozdíl od nich ale Helpific hledá inspiraci v sdílené ekonomice, tudíž jakákoliv domluva (či renumerace) se koná přímo mezi aktéry a je zde minimalizovaná funkce třetí strany-organizace. Tímto se stává Helpific unikátní projekt, který nabízí bezpečné a rychlé řešení.
Služby a komunikace na portálu Helpific

Stane se jednoho dne Helpific tak populární jako Uber nebo AirBnB? Budoucnost je otevřená, ale prvním krokem je založit si profil, protože čím více členů tím více služeb a nabídek. Registrace je snadná lze tak učinit přes Facebook nebo Google+, pak už jen stačí zadat vaši lokalitu, kdy máte čas, respektive s čím potřebujete pomoci. Vzhledem k povaze činnosti (práce s OSP) se Helpific zaměřuje na bezpečnost, zároveň jde, ale o otevřený portál. Z toho důvodu jsou na jednotlivých profilech indikovány informace, jako zda se daný uživatel prokázal identifikační kartou (občanský průkaz, pas…). Dále se na profilu budou shromažďovat informace o aktivitě uživatele, takže bude možno, poskytnou komentář a také ohodnotit danou službu, tím pak bude stanovena věrohodnost profilu.

Každý uživatel může na svém profilu popsat, zda potřebuje pomoct nebo jakou službu může poskytnout. Kupříkladu člověk na vozíčku bude potřebovat asistenci do divadla a zároveň bude nabízet pomoc v oboru IT. Ve stejnou chvíli může inzerovat asistent v sociálních službách doprovod na kulturní akce, a matka v domácnosti hledat pomoc s rozbitým počítačem. Tímto se zlepší začlenění OSP do společnosti a na pracovní trh, zároveň vznikne nabídka práce pro profesionála v oboru.
V nabídce a poptávce se také stanoví, zda jde o aktivitu dobrovolnou nebo placenou, popřípadě jakým způsobem bude stanovena renumerace. Je to proto, že dle průzkumu se ukázalo, že OSP nevadí zaplatit malou částku za službu a ve stejnou chvíli mnoho osob s průměrným či podprůměrným platem (velmi často pracovníci v sociálních pracích apod.) si nemůže dovolit pracovat zcela dobrovolně. Každopádně vždy jde o pohled člověka zadávající nabídku a ať se rozhodne, jak chce, jde o pozitivní krok směřující k funkční občanské společnosti a rozvoji pracovního trhu.

Zlepšení kvality života jednotlivců a společnosti

Helpific dostal ocenění od Estonské asociace neslyšících za podporu komunikační a kulturní dostupnosti. Také získal cenu publika na haketonu Garage 48.

Vize helpific je stát se do roku 2020 největším a nejkvalitnějším portálem nabízejícím služby v sociální sféře. Helpific podporuje rozvoj jednotlivců se speciálními potřebami a nabízí práci dobrovolníků a profesionálům, tím tvoří silnější komunity a společenské vazby.

Každý registrovaný člen je vítaný a Helpific ocení jakékoliv připomínky ohledně služeb a portálu. Na stránkách Helpific lze, také nalézt zajímavé články a sledovat blog.

Česky Helpific

You Might Also Like

0 comments